top of page
   יום הולדת של העמותה: תוצאות ראשונות    

ב-29.04.2020 חגגה עמותת תשמע אותי את שנת הלידה הראשונה שלה. היום אנו יכולים לסכם חלק מהתוצאות של פעילותנו.  המשימה החברתית שלנו התבררה כמבוקשת, ואנחנו בטוחים שמצאנו את מקומנו בתוך המבנה של החברה האזרחית בארץ. זה הדבר העיקרי שהוכיחה השנה שעברה.

מתודולוגית עבודתנו נקבעה על ידי המחקר "עולם החרשים בישראל", שערכנו עוד לפני שעשינו צעדים מעשיים ראשונים. הוא כלל ניתוח מידע סטטיסטי, תוצאות מחקרים סוציולוגיים, דוחות של מוסדות המדינה (משרדים ממשלתיים, ועדות הכנסת, המוסד לביטוח לאומי, שירות התעסוקה), פרסומים אקדמיים, ביקורות מדיה ועוד. בנוסף השקענו מאמצים מיוחדים לניתוח תהליך הסוציאליזציה של חירשים וכבדי שמיעה "דוברי רוסית", כולל עולים חדשים.

על סמך התוצאות שקיבלנו,  גיבשנו אסטרטגיה וזיהינו את המטרות העיקריות של פעילותינו. הדבר איפשר לנו לפתח כמה פרויקטים חברתיים ולהתחיל ליישם אותם מיד. להלן הפרויקטים שפותחו ויושמו.

פרויקט "עזרה. תמיכה. ליווי. תרגום". מטרת הפרויקט היא לקדם הסתגלות ושילוב חברתי של אנשים עם לקות שמיעה, להבטיח להם שוויון זכויות כמו לאזרחים אחרים, לסייע בשילובו של בן אדם חירש בסביבה החברתית, הכלכלית והמוסדית. במסגרת הפרויקט ניתנו שירותי תרגום, ליווי ויעוץ של 1150 שעות, כולל יותר מ-400 שעות עבודה בשטח.

פרויקט "ליווי ותמיכה בתעסוקה". מטרת הפרויקט היא לעזור לחירשים וכבדי שמיעה בתעסוקה. חיפוש עבודה לאנשים עם מוגבלות הוא תהליך "ממוקד" ותלוי במידה רבה ביכולת של העמותה לתקשר עם מעסיקים פוטנציאליים ולשכנע אותם לתת לחירש או כבד השמיעה הזדמנות. במסגרת הפרויקט ניתנו שירותים רלוונטיים של 450 שעות, כולל 180 שעות עבודה בשטח.

פרויקט "הצעדים הראשונים בארץ". מטרת הפרויקט היא שילוב של עולים חדשים עם מוגבלות בשמיעה. במסגרת הפרויקט ניתנו מגוון שירותים לחרשים וכבדי שמיעה, העושים את צעדיהם הראשונים במדינה חדשה. בשיתוף פעולה הדוק עם משרד הפנים ומשרד העלייה והקליטה העמותה סיפקה לא רק תרגום מקצועי בשפת הסימנים, אלא גם נתנה תמיכה וליווי שוטפים בחודשים הראשונים לחייהם של העולים החדשים בארץ. הסיוע כלל 400 שעות, כולל 160 שעות עבודה בשטח.

פרויקט "מרכז משבר" היה בין הפרויקטים העתידיים ואנחנו תכננו להשיק אותו רק בסוף שנת ה-2020, מתוך צורך לגייס משאבים אנושיים וכלכליים נוספים. עם זאת, על רקע מגפת הקורונה שסחפה את ישראל, כמו גם את שאר העולם, וגרמה להגבלות ניהוליות, כלכליות וחברתיות, נאלצנו להוציא את הפרויקט במתכונת חירום באופן מיידי ולהתחיל בהרצת הפיילוט של הפרויקט כבר במרץ השנה. כתוצאה מהכרזת הסגר, התורמים שלנו  - עסקים קטנים ובינוניים אשר את תרומתם קיבלנו בהכרת תודה – נקלעו לקשיים כלכליים וחלקם אף עמדו על סף סכנת הישרדות. כתוצאה מכך, מצאנו את עצמנו ללא כל תמיכה כספית מצידם. למרות הכול ובהסתמך רק על היכולות והמשאבים המוגבלים שלנו, ריכזנו את כל מאמצינו במתן סיוע חירום לחרשים וכבדי שמיעה, שרובם היו במצב נואש. העמותה עברה לעבוד במתכונת 24/7 ופתחה את "הקו האדום" של תקשורת חירום כדי לייצג את המטופלים שלנו בשיחות טלפון או אונליין מול מוסדות ממשלתיים, בתי חולים, בנקים, חברות ביטוח, שירותים חברתיים ועוד. בסך הכל העמותה נתנה שירות של 1200 שעות. 

בסיכום תוצאות השנה הראשונה לפעילות עמותת תשמע אותי, עלינו להודות למייסדינו על המאמצים הארגוניים והאינטלקטואליים שלהם, שאפשרו לנו לא רק להתקיים כארגון ציבורי, אלא גם לעבוד בצורה פורייה בתנאים קשים של חוסר משאבים, ומעל לכל, משאבים פיננסיים. כמעט כל הפרויקטים שלנו הם תוצאות העבודה חסרת אנוכיות של הצוות שלנו, כולל גם את המתנדבים: מומחים לפיתוח אתרים, מעצבים גרפיים, פסיכולוגים, עורכי דין, מנהלים חברות היי-טק, עובדים סוציאליים, מתורגמנים לשפת הסימנים ורבים אחרים.

אנו מביעים את הכרת התודה למר אורי רינות, מנכ"ל חברת רינות מחיצות וריהוט בע"מ, אדם נפלא ואיש עסקים מצליח שהיה הראשון שהעריך את המשמעות החברתית של עבודתנו, האמין בכוונותינו והפך לא רק לתורם ראשון אלא גם, כפי שאנחנו מקווים, לידיד הנאמן שלנו.

                                                                                               מיכאל טיומקין 

                                                                         מנכ"ל 

                

                    PhD במדעי החברה                          

                                             

bottom of page