top of page

פנייה ממקימי עמותת תשמע אותי  

 

על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי (WHO) , יותר מ -5% מאוכלוסיית העולם - 360 מיליון איש - סובלים מאובדן שמיעה. עד שנת 2020 צפוי מספרם לעלות ביותר מ- 30%. על פי הסטטיסטיקה, 14% מהאנשים בני 35 עד 65 שנים ו -30% - מעל גיל 65 שנים, סובל מבעיות שמיעה מסוג כלשהו.

למרבה הצער, אנשים עם ליקויי שמיעה מופלים כמעט בכל תחומי החיים: במערכת הבריאות, במערכת המשפט ובזכויות החברתיות שלהם. הם מופלים כאשר הם נאלצים להגן על זכויותיהם ועל זכויות ילדיהם לגשת למידע חיוני ולקבל סיוע רפואי ותמיכה כלכלית שנקבעה בחוק מהמדינה. הם מופלים בתחום החינוך והתעסוקה, כאשר בתי ספר ומכללות רגילות מסרבים לקבלם ללימודים והם נאלצים להנמיך את דרישותיהם ברמת השכר ותנאיי ההעסקה. כל זה יוצר בהם באופן בלתי נמנע תחושת נחיתות, ייאוש ותסכול מאי השוויון בחברה ובמדינה כלפי חירשים וכבדי שמיעה.

נכון להיום, בישראל ישנם מספר עמותות, אשר יחד עם המדינה תורמים לפתרון הבעיות של אנשים עם לקויות שמיעה ברמות שונות. נוצרה מערכת להכשרה ופיתוח מקצועי של מתורגמנים לשפת הסימנים והיא מתפתחת בהצלחה. ניתן לקבוע כי ישראלים חרשים וכבדי שמיעה מוגנים יחסית ע"י המערכת; הם מקבלים קצת עזרה הן מהמדינה (ביטוח סוציאלי, שירותי בריאות, ביטוח לאומי, חינוך) והן ממוסדות חברתיים.

העמותה "תשמע אותי" הוקמה בשנת 2019 על ידי אנשים שאכפת להם מהבעיות החברתיות של ישראל בימינו. יעדי התוכנית שלנו קרובים או חופפים ליעדים של עמותות דומות. יחד עם זאת, הארגון "תשמע אותי" מייחס חשיבות רבה לעבודה סוציאלית עם אזרחים דוברי רוסית, הן ותיקים והן עולים חדשים. זה נובע מהעובדה כי בנוסף לבעיות הכלליות, האוניברסאליות, של אנשים עם ליקויי שמיעה, קבוצת דוברי הרוסית עומדת בפני סוגיות קשות של הסתגלות בחברה חדשה והמדינה החדשה.

חשוב לציין שרבים מאיתנו מכירים בפועל את קשיי ההסתגלות במדינה החדשה. בתור עולים חדשים, עמדנו בפני נסיבות חיים קשות ועברנו את כל שלבי הקליטה. בנוסף, אחת ממקימי העמותה נולדה וגדלה במשפחה של אנשים חירשים, שולטת בשפת הבעות הפנים ושפת הסימנים (רוסית, עברית) ברמת שפת אם, מכירה קבוצה חברתית זו היטב, מבינה את הצרכים הסוציו-תרבותיים של האנשים עם ליקויי שמיעה החיים בחוץ לארץ וכאן בישראל.

 

המייסד האחר שלנו הוא דוקטור לסוציולוגיה והוא מומחה להתנהגות קבוצתית, בעל ניסיון עשיר במחקר, וממוחה במגוון כלים לניתוח הערכים, האינטרסים והצרכים של קבוצות חברתיות שונות.

 

לבסוף, אנו מסתמכים על ניסיון הרב השנים שלנו בעבודה עם אזרחים דוברי רוסית חרשים בישראל, .אנו מספקים סיוע בפתרון של מגוון רחב של סוגיות, אנו מספקים תמיכה פרטנית ומספקים תרגום לשפת הסימנים דו כיוונית (רוסית-עברית) במוסדות ורשויות מדינה שונות: משרד הפנים, משרד ביטוח הלאומי, משטרה, בתי משפט, כולל ביהמ"ש העליון, מוסדות רפואיים, בתי כלא, משרדי עורכי דין ועוד.

גישתה של העמותה "תשמע אותי" יכולה לבוא לידי ביטוי בנוסחה פשוטה: אנשים חרשים וכבדי שמיעה אינם מתיימרים להקדיש תשומת לב מיוחדת לבעיותיהם. הם אינם דורשים הרשאות והעדפות מיוחדות. ניתן לנסח את הציפיות שלהם כך - "להישמע, להבין ולהתקבל על ידי החברה". זה הדבר העיקרי שבכוונתנו להעביר לקהל הרחב.

נשיאת כבוד של עמותת תשמע אותי

אירנה טיומקין

                                                                    

bottom of page